Sınav Sürecinde Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Sınav Sürecinde Motivasyon Nasıl Sağlanır?

16.04.2020

Sınav Sürecinde Motivasyon Nasıl Sağlanır?

Koronavirüs nedeniyle okullar uzaktan eğitime geçerken, sınav sürecinde olan öğrencilerin uzaktan eğitim döneminde motivasyonlarını nasıl koruyacağını ve sınava nasıl hazırlanmaları gerektiğini ünlü eğitimci ve yazar Hüseyin Aslantürk anlattı.

Özel Bursa Kültür Okulları’nın Edutalks Eğitim Konuşmaları etkinliğinde online olarak canlı yayında 8’inci sınıf öğrencileri ve velileriyle buluşan Aslantürk, “Başarı için zekanızdan çok emeğinize güvenin. Başarının kazanılması için tek anahtar çalışkanlıktır. Çalışkanlık da alışkanlıktan geçer” dedi.

LGS’ye hazırlanan 8. sınıf öğrencilerine ve ailelerine iki oturum üzerinden düzenlenen canlı yayında bir araya gelen Aslantürk, öğrenme alışkanlığının kazanılmasının yollarını şöyle sıraladı; “Öncelikle kendinizi tanıyın. Potansiyelinizin ne kadarını kullanabildiğinizin farkına varın. Ve öğrendiklerinizi tekrarlayın. En iyi tekrar yöntemi, ödevlerdir.”

“Hayatınızı planlayın”

Öğrencilere derslerini programlamaktan ziyade, hayatlarını ve günlerini planlamaları gerektiği tavsiyesinde bulunan ünlü eğitimci, “Dersleriniz ve ödevleriniz haricinde, fiziksel aktivite saatleriniz, dizi ve film izlemek için zamanınız, kitap okumak için ayırdığınız vakitler olacak. Bunları ailenizle birlikte planlayın ve bu programa uyun” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin önemli eğitim kurumlarında öğretmenlik, eğitim danışmanlığı görevlerinde bulunan Hüseyin Aslantürk, çocukları LGS’ye hazırlanan ailelere ise uzaktan eğitim sürecinde çocukların bilişsel, fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimlerini sürdürmeleri noktasında önemli tavsiyelerde bulundu.

“Etkileşiminizi güçlü tutun”

Ailelerin çocuklarıyla sohbet etmesinin, birlikte fiziksel aktivite yapmasının ve kararları birlikte almasının önemine de vurgu yapan Aslantürk, “Sosyal izolasyon sürecinde çocukların sosyal yalnız olmalarını istemiyoruz. Sevdiği arkadaşlarıyla, aile büyükleriyle ya da öğretmenleriyle görüntülü olarak konuşmasını sağlayın. Çocuklarınızla sohbet edin, onları dinleyin. Kendi aranızdaki etkileşimi güçlü tutarsanız, bu çocuklara olumlu yansıyacaktır” dedi.

Fiziksel aktivitelerin ders çalışma motivasyonunu da yükselteceğini ifade eden Aslantürk, “Çocuklar evde hareketsiz kalıyor. Fiziksel aktivite yapılmadığı zaman ders başına geçmek istemiyorlar. Siz beraber bunu yapamıyorsanız bile arkadaşlarıyla yapmasını sağlayın. Çocuğunuzun fiziksel gelişimini sağladığı zaman bunun bilişsel ve sosyal gelişimine de katkı sağladığını görecekseniz” diye konuştu.

“Başarı, başarısızlıkların üzerine temellenir”

Duygularını ifade edebilen çocukların ruhsal boşluğa düşmediğini ve daha başarılı olduğuna dikkat çeken Aslantürk, “Gerginlik olmadığınız geçirdiğiniz her süre kaliteli vakittir. Bu süreçte çocuklarınızın kendilerini ifade etmesine olanak tanıyın. Her insanda bir şeyleri başarabilme potansiyeli vardır. Çocuğunuza kendisini tanıması ve potansiyeline ulaşması yolunda destek olun. Bunun için emek harcamalısınız. Başarısızlıkların üzerinde durmayın. Başarı, başarısızlıkların üzerine temellenir. Önemli olan ısrarla, tekrarlamasıdır. Hem kendinizin hem de çocuğunuzun sabır gösterdiğinde başardığını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.

Eğitimci Hüseyin Aslantürk, canlı yayına katılan Özel Bursa Kültür Okulları 8. sınıf öğrencileri ve ailelerinin sorularını da yanıtladı.